Slå dig ned och läs och ta in frågorna och svaren. Har du en fråga du också vill få svar på? Skicka in frågan här så lägger jag till den (och svaret såklart) här så att fler kan få ta del av den.

En riktigt bra mötespaus, hur är den?

Den blir av. Deltagarna tar eget ansvar för den och får ny energi till fortsättningen på mötet.

Jag pausar oftast på samma sätt. Hur kan jag variera mig mer?

Prova pauser i olika miljöer, vid andra tillfällen och nya klockslag. Våga göra helt tvärtom ibland!

Medarbetarna tar sällan pauser, det är ett problem. Hur kan jag som chef göra?

För vem och på vilket sätt är det ett problem? Prata med medarbetarna och lyssna in. Var ärlig och öppen.

Vad säger forskningen om effekter av bra pauser?

Vinsterna är många. Vi tar bland annat bättre beslut, blir mer produktiva och kreativa. Vad ger pauser dig?

Det där Pausologi®, vad är det egentligen?


Det är Pauseras egna varumärkesskyddade lära, om pauser med kraft inuti. Läs mer och lyssna här.

Jag läste i ett inlägg om att "göra sin del", vad menade du med det?

Det kan vara lätt att tappa lusten till pauser om de andra inte verkar bry sig. Tänk då så här. Du kan inte förändra dem. Oavsett hur de andra ser på och gör med pauser på era möten, se till att du ger plats till återhämtning som funkar för dig. Ställ dig upp en stund. Gå ut när du behöver hämta luft. Såklart kan du prova att säga till att nu vore det väl bra med en paus? Och oavsett hur de andra gör, gör din del för att samla kraft. För vem vet, när du visar dig själv att du är viktig nog att få ny energi - kanske märks det och kanske kan du bli förebilden som får de andra att haka på?

Jag blir så trött av att ha möten som är ett i ett. Vad kan jag göra?

Skapa mellanrum. Lika viktigt som mötespauserna är i sig, är hur du har det under arbetsdagen innan och efter själva mötet. Värna ställtiden och skapa återhämtande mellanrum. Se till att du har tid mellan dina möten, gärna 15 min och helst längre om du har fler möten samma dag. Det kanske funkar på kort sikt att ha möten ett i ett men i längden sliter det och påverkar både dig och andra. Det blir en vana och risken är att du blir rött, ofokuserad och kanske t o m lättirriterad. Värna din energi och se till att du har tid mellan dina möten.

Det irriterar mig att jag inte pausar fastän jag vet att jag behöver. Har du nåt bra tips?

På´t igen. Ibland blir det inte som vi planerat med pauser. Saker händer och kanske väljer du att prata vidare om punkterna på agendan fastän du egentligen borde säga stopp och ta en paus. Var snäll med dig själv. Släpp det och ta nya tag. Varje möte är en ny chans att prova och se, vad pausen skulle kunna ge. 

Hur hittar jag små återhämtningsstunder i min vardag?

Det finns många knep och sätt. Vad tror du är anledningen till att du inte hittar dina små stunder? Svaret på frågan kanske kan hjälpa till. Att ha marginaler och ställtid mellan möten, aktiviteter och egna grejer är hjälpsamt. Min sambo brukar säga att "allt tar dubbelt så lång tid som man tror", ibland stämmer det faktiskt. Allt är bättre än inget, även en liten stund varje dag räknas. Att ha påminnelser på t ex mobilen eller en skriven lapp kan hjälpa.

Hur avslutar man en paus? Så att den blir lagom lång.

Först blir jag nyfiken på som är lagom för dig? I vilket sammanhang? Jag tänker också att det ibland bara behöver ske. Just do it. Avsluta pausen. Om det är ett måste att återgå eller göra något annat. En tanke är också att fundera mer runt vad det är som gör att pausen blir så där lång. Behöver du mer vila? Är det du pausat från inte så roligt? Kanske kan du isåfall hitta mer av det du uppskattar med pausen, i det du behöver återgå till. 

Hur ska jag hinna pausa, jag har för mycket att göra?

I och med frågan anar jag att du ändå känner behovet av pauser? Att du vill? Ett första steg kan vara att fundera runt vad som händer med dig när du inte tar paus. Hur blir det? Vad är risken om du fortsätter att prioritera bort återhämtning? Det kan också vara fint att bli tydligare med vad pauserna skulle kunna ge dig? Vad blir vinsten och värdet, för dig? Vilken skillnad skulle det göra i ditt liv? När du funderat och gärna skrivit ned svaren - hur känns det nu? Om du skulle prova en enda paus idag, hur skulle du pausa då? Kan det vara ok att prova pausen, även fast det känns lite ovant? 

Det känns konstigt/obekvämt/ovant att inte göra någonting, hur ska jag göra pausandet till något som jag vill och inte bara måste (för att må bra)?

När du skriver ingenting, vad betyder det då? En paus och återhämtning kan se väldigt olika ut, ibland är pausen lugn och stilla och ibland är den mer aktiv. Det finns inget rätt eller fel. Om du skulle pausa på ett sätt som du skulle tycka om, vad skulle du göra då? Hur skulle det kännas? Var snäll med dig själv och prova dig fram. 

Det kryper i kroppen på mig när jag sitter still för länge, meditera är min mardröm, hur ska jag kunna pausa?

Mardröm låter inget kul. Om du skulle vända på det och istället drömma dig iväg till en härlig, fin dröm med paus i. Vad för slags paus är med i den fina drömmen då? Hur pauserar du när det känns bra och roligt? Börja där. Meditation är inget måste. 

Varför ska jag pausa, vad vinner jag på det?

Jag kan inte låta bli att bli nyfiken på frågan varför vi inte skulle pausa? Ibland är det faktiskt att just låta bli pausen som ger lugn och ro. Andra gånger är pausen den där stunden som vi får en chans att hinna ifatt oss själva, som min kloka talarvän Anna-Karin Lingham beskrev det. Få koll på vad jag egentligen känner och tänker om det som är och sker i och runtomkring mig. När vi pausar blir det enklare att prioritera klokt och ta bra beslut. 

Nu när december kommer och allt ska fixas inför jul blir jag alltid så stressad. Hur ska jag göra för att inte bli irriterad och sur när jag egentligen bara vill ta det lugnt och vara glad??

Vad bra att du märker hur du brukar känna dig med stressen. Det är vanligt att känna så inför jul, men inte alls ett måste. Av allt du vill hinna med, vad är minst viktigt? Skriv ned och prioritera. Var brutalt rak och stryk det "mest oviktiga". Det som är mest viktigt, kan du göra det på ett annorlunda sätt? Kan du be om hjälp? Var snäll med dig själv. 

När jag hör andra prata om hur mycket de älskar julen blir jag bara ledsen. Mina jular är mest förknippade med oro och tomhet. Vad kan jag göra för att bli lite mer glad?

Vad starkt av dig att dela hur du känner. Du är inte ensam. Många känner igen sig i att julen kan vara tuff. Vad skulle du må bra av att göra när du känner dig tom? Vad gör dig glad? Ofta kan det vara i det lilla vi hittar det som hjälper oss att må lite bättre. 

På jobbet är det fullt ös fram till jul. Jag är helt slut och undrar vad jag kan göra för att orka?

Det låter tufft med fullt ös. Vad för slags fullt ös är det? Fundera gärna och se vilken del av öset som du själv kan påverka. Var rädd om dig. Det finns inget värde i att ösa på när du känner dig helt slut. Finns det någon du är trygg med som du kan prata med? Din chef, en kollega eller en vän? Berätta hur du känner. Be om hjälp. 

Vilken pausfråga har du?

Varmt välkommen att skicka in din fråga så svarar jag på den här så att fler kan ta del av det.

Ställ din pausfråga här!